Top Social

Vse o MATCHI in njenih pozitivnih učinkih na telo

nedelja, 29. marec 2020



Matcha ni samo instagram trend, ampak ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo. Ko sem raziskovala o matchi in brala članke, me je ta Japonski obredni čaj navdušil s svojimi zdravilnimi lastnostmi. Zato sem se odločila, da ti zeleni napitek predstavim tudi v spletnem zapisu.

Kaj je matcha?

Matcha je oblika zelena čaja v prahu, ki tradicionalno izvira iz Japonske. Beli, črni in zeleni čaji se pridobivajo iz iste rastline Camellia sinensis. Pri matchi rastlino pokrijejo z bambusom, da raste v senci naslednjih nekaj tednov, kar še dodatno spodbudi proizvajanje klorofila. Klorofil daje matchi intenzivno zeleno barvo po kateri je poznana. Liste matche posušijo in jih kasneje zmeljejo v prah. Ker vsebuje hranila celotnih čajnih listov, ima večjo vsebnost kofeina in antioksidantov kot zeleni čaj.

Kaj so njene posebnosti?

⇨ dviguje energijo in izboljšuje koncentracijo

Matcha vsebuje kofeina in aminokisline, ki poskrbijo, da se kofein počasneje sprošča v naše telo. Tako ne pride do hitrejšega upada energije, ki ga zaznamo po zaužitju kave. Ravno kombinacija kofeina in aminokisline L-teanina v matchi povečuje koncentracijo, prav tako izboljšuje spomin, odzivnost in dobro počutje. Aminokislina L-teanin ima na telo pomirjajoč učinek, izboljšuje pozornost in osredotočenost ter zmanjšuje stres. 

⇨ je polna antioksidantov, ki nas branijo pred različnimi boleznimi

Dnevno pitje matche bo dramatično povečalo vnos antioksidantov, saj ima kar 137x več antioksidantov kot zeleni čaj. Vsebuje močen antioksidant EGCg (epigalokatehin-3-galat), ki se dokazano bori proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali poškodujejo in spremenijo našo DNA v celicah, kar lahko vodi do nastanka raka in drugih bolezni. S pitjem matche v naše telo vnesemo antioksidante, ki pomagajo odstranjevati proste radikale in nas zaščitijo pred različnimi boleznimi.

⇨ izboljšuje imunski sitem in zmanjšuje vnetja

Ena skodelica matche na dan vsebuje enako število antioksidantov kot jih najdemo v 10 skodelicah zelenega čaja. Antioksidanti ojačajo našo naravno imunsko zaščito, ki se bori proti boleznim in okužbam. Vsebuje tudi vitamina C in A, selen, cink, magnezij in kalij. 

⇨ pospešuje metabolizem (ob telovadbi naj bi povečala izgorevanje telesne maščobe), razstruplja telo

 zmanjšuje možnost nastanka srčnih bolezni (znižuje holesterol in LDL-holesterol) in sladkorne bolezni





Katero matcho izbrati?

Obredna (ceremonial) matcha je najbolj kakovostna, najdražja in ima izrazito zeleno barvo. Kulinarična matcha je cenejša, slabše kakovosti in nima tako intenzivne zelene barve. Za pripravo matcha latte napitka lahko uporabiš tudi kulinarično, medtem ko se za pitje matche v vodi brez dodatkov priporoča obredna. Seveda je pa v prvi vrsti odvisno od tebe koliko si pripravljena odšteti za kakovostno matcho. Priporočam ti, da izbereš ekološko, certificirano, poreklo: Japonska.

Pri nakupu matche bodi pozorna na poreklo, dodana umetna sladila in sladkor ter na vse ostale sestavine, ki so lahko prisotne v pripravljenih mešanicah. 

Pripomočki, priprava? 

Za pripravo matche potrebuješ chasen (bambusovo metlico), chashaku (bambusova merilna žlička) in chawan (tradicionalna japonska skodelica za čaj). Jaz teh pripomočkov še nimam in pri pripravi mactha latte napitka malce improviziram. 

Matcho si lahko pripraviš na različne načine, dodaš kokosovo maslo, kolagen, rastlinsko ali navadno mleko, javorjev sirup, lahko jo dodaš v smutije ali v limonado. Na internetu najdeš veliko receptov, kjer dodajo v matcho medicinsko gobo reiši, čago ali kordiceps. 

Čeprav ima matcha ogromno pozitivnih lastnosti, ti priporočam, da se držiš priporočene dnevne količine, ki je zapisana na izdelku.




Mushroom Matcha Blend

Moja izbira je Nutrispoint certificirana ekološka mešanica Japonske matche, gobe hericium, zelišča brahmi in lucume. Hericium služi kot hrana za možgane in živčne celice ter je bogat vir antioksidantov. Brahmi izboljšuje psihične funkcije, povečuje koncetracijo ter pripomore k ohranjanju dobrega kognitivnega delovanja. Kombinacija vseh sestavin z matcho je odličen vir antioksidantov, izboljšuje osredotočenost in je prava hrana za naše možgančke

Kako si pripravim #matchalatte napitek?

V skodelico dodam žličko mushroom matcha mešanice in prilijem 2 dl vroče vode ter dobro premešam. Tukaj verjamem, da bi mi bila v veliko pomoč chasen metlica. Nato segrejem 2 dl Alpro mandljevega mleka (priporočam tistega za penjenje) in ga spenim ter prilijem v skodelico. In moj matcha latte napitek je pripravljen.
Nasvet: med pitjem napitek večkrat premešaj, saj drugače nastane usedlina in bi bila velika škoda, če bi jo zavrgla.

Moja izkušnja? Matcho sem uživala skozi ves mesec marec in to je bila tudi moja prva izkušnja z njo. Čeprav ima poseben, drugačen okus, sem se ga zelo hitro privadila. Popoldan po službi veliko raje izberem matcho kot kavo, saj mi da več energije, zmanjša občutek zaspanosti in izboljša moje počutje. Po kavi večkrat občutim hitrejše bitje srca, nemirnost, sploh kadar to ni moja prva skodelica v dnevu, pri pitju matche pa je moje počutje veliko boljše. Glede na vse prebrane članke in vse pozitivne lastnosti bom moj obred z matcho ohranila in še naprej uživala v njenih zdravih učinkih. 



Kakšno je tvoje mnenje o matchi? Si jo že preizkusila?





*Objava ni sponzorirana. Izdelek sem prejela v test, ampak me je matcha tako navdušila, da sem z velikim veseljem ustvarila ta zapis.

Viri:
Medical News Today
Healthline
PubMed
Nutrispoint
Post Comment
Objava komentarja

Auto Post Signature

Auto Post  Signature