Top Social

Kratki nasveti za začetnike | Kako lahko tudi s telefonom ustvariš dobre fotografije

ponedeljek, 07. januar 2019Če me spremljaš že od samega začetka bloganja, potem si verjetno opazila moj napredek. Neprestano iščem načine kako se lahko izboljšam, naj bo to vsebina ali fotografija. Fotografija je zame zelo pomembna, obožujem estetiko in sem rada kreativna. Tudi sama najprej pogledam fotografije na blogu, šele nato se lotim branja. Ker še nimam DSLR fotoaparata, sem se naučila, da posnamem s svojim pametnim telefonom (iPhone 7) dovolj dobre fotografije, ki jih nato še malce uredim. Upam, da ti nasveti pridejo v pomoč, pri tem pa ne pozabi, da je blog moj hodi in se s fotografijo ukvarjam ljubiteljsko.

1. SVETLOBA

Je največji in najpomembnejši trik. Naj bo postavitev še tako dobra, če ne boš imela dobre svetlobe, bo fotografija izpadla preveč temno, ne boš je mogla dobro izostriti in urejanje ti bo predstavljajo problem. Odkar sem se preselila iščem kotičke, kjer bo svetloba najboljša za fotografiranje. Žal najina hiša nima velikih oken, kar je minus, ampak kljub temu sem do sedaj uspela posneti kar nekaj lepih fotografij. Najboljša je dnevna svetloba, ampak izogibaj se direktni svetlobi, drugače boš imela fotografije presvetle in ustvarile se bodo sence. Svetloba ne sme biti preveč sončna, saj bodo fotografije izpadle preveč rumeno, in ob deževnih dnevih je svetloba (vsaj za moj) telefon pretemna. Najdi prostor, ki je najbolj svetel, in tam išči primeren kotiček za fotografijo, najbolje je kar v bližini okna. 

2. TRIK Z ALU-FOLIJO ZA ŽIVILA

Sicer trika ne uporabljam pogosto, ampak če slikaš ob oknu, lahko na drugo stran predmeta postaviš karton ovit z alu-folijo in poskrbiš, da se svetloba odbija in osvetli tisti del, ki je v senci. Predmet bo tako lepše osvetljen iz vseh strani. 

3. POSKRBI, DA JE KAMERA ČISTA

Mogoče se sliši neumno in samoumevno, ampak kamero na telefonu vedno dobro obriši, tako boš dobila najlepšo ostrino. Ker nosimo telefone po rokah, v žepih, torbica in jih po možnosti še odložimo na prašna mesta, se kamera hitro zapaca. Kadar mi telefon ne izostri slike, grem najprej pogledat, če je kamera čista in brez odtisov. 

4. IZOGIBAJ SE UPORABI BLISKAVICE

Vem, vsi smo bili tam. Ena izmed mojih prvih objav ima fotografije, kjer sem slikala pod naravno svetlobo, in ker se je vmes stemnilo, sem začela fotografirati z bliskavico. Sama ne maram odseva, ki ga lahko pusti uporaba bliskavice, zato je najbolje fotografirati ob dnevni svetlobi. Če bi rada svoj makeup look slikala zvečer, obstajajo majhni LED obroči za telefone, ki bodo lepše osvetlili tvoj obraz.  

5. UREJANJE FOTOGRAFIJ IN UPORABA APLIKACIJ

Če je fotografija že v osnovi dobra in posneta v najboljših pogojih, potem je tudi urejanje lažje. Za urejanje fotografij uporabljam Snapseed in Lightroom, obe aplikaciji sta brezplačni na telefonu. Včasih sem jih urejala na PickMonkey internetni strani, vendar je že kakšno leto plačljiva. Pri urejanju fotografij moraš najti svoj stil, kaj ti ustreza, temnejše ali svetlejše fotografije, hladne ali tople, itd. 
Zase lahko rečem, da se še vedno razvijam, verjetno ko si bom končno kupila fotoaparat, bom nadgradila tudi urejanje.

6. POSTAVITEV

Najboljši nasvet je, da čim več fotografiraj in preizkušaj različne stvari. Svoj stil boš razvila samo tako, da boš čim več raziskovala in čim več fotografirala. Kadar nimam idej, iščem inspiracijo na instagramu in pri drugih lepotnih blogerkah. 


Da ustvarjaš blog, ne potrebuješ najdražjega fotoaparata, najprej se nauči delati dobre fotografije s svojim telefon, šele nato začni razmišljati o nadgradnji. 


Jaz sem že prišla do te točke, ko mi je telefon premalo in želim fotografijo še nadgraditi. Trenutno brskam, berem ocene in se odločam kateri DSRL ali brezzrcalni fotoaparat bom kupila. Vendar to pride s časom, do takrat lahko izkoristiš svoj pametni telefon in z njim ustvarjaš prave čudeže.

Presrečna sem kadar prejmem kompliment glede mojih fotografij in velikokrat se kdo začudi, da ves material za blog ustvarjam le s telefonom. To mi daje zagon in mi pove, da delam dobro in se ves moj trud izplača. 


P.s. to so le moji nasveti in priporočila, saj sem tekom let opazila, kaj deluje in kaj mi pomaga pri ustvarjanju lepih fotografij.1 komentar on "Kratki nasveti za začetnike | Kako lahko tudi s telefonom ustvariš dobre fotografije"
  1. Dan danes imajo telefoni praktično tako dobre kamere kot fotoaparati. Ok profi bo pač še vedno DSLR, ampak je s telefonov veliko lažje delat, če ne obvladaš fotografije.

    Tvoji nasveti so super. Se strinjam s čisto vsem. Alu folijo uporabljam kot odbojnik vedno ko slikam kakšne flatlaye za blog. Pride res prav. Čisto kamero sem celo navadila prijatelje, ker sem tudi sama po lastni napaki ugotovila, da jo moram vedno očistit :D. Svetloba je pa itak najpomembnejša. Nekateri se tega ne zavedajo dovolj. Pa tudi sama temperatura svetlobe...tako kot si omenila, včasih je bolj rumena, včasih modra. Jaz zdaj že doma točno vem v katerem delu dneva lahko slikam in kdaj ne. Super nasveti :).

    OdgovoriIzbriši

Auto Post Signature

Auto Post  Signature