Top Social

BLOGMAS #22: Christmas Cookie Recipes

torek, 22. december 2015
Kot vsako leto, sem tudi letošnje spekla piškote. Tokrat mi je na pomoč priskočila še sestra. Do sedaj vedno spečem tri vrste keksov: razpokančke, vanilijeve rogljičke in medenjake. To so trije zelo preprosti in slastni recepti, piškotov pa bo dovolj za vse obiske. ;)
Razmišljam, da bi mogoče preizkusila še kakšen recept, ker zelo rada eksperimentiram in preizkušam različne jedi. Bomo videli. Žal razpokančkov do danes nisem utegnila speči, da bi jih lahko zraven slikala. Jih bom pa v prihodnjih dneh sigurno spekla.

VANILIJEVI ROGLJIČKI

250 g moke
140 g masla
130 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1/2 pecilnega praška
2 rumenjaka
2 žlici kisle smetane
1/4 limoninega soka in limonine lupine
sladkor v prahu

Vse sestavine skupaj zamesi in maso pusti 30 min počivati na hladnem. Iz mase naredi rogljičke in jih daj na peki papir. Peci v predhodno ogreti pečici na 180°C 10-12 minut. Ko se ohladijo jih povaljaj v sladkorju v prahu.

RAZPOKANI PIŠKOTI

250 g kokosove moke
120 g čokolade v prahu
100 g zmletih orehov
250 g sladkorja v prahu
3 jajca
sladkor v prahu za posip

Rumenjake loči od beljakov in iz beljakov naredi sneg. Nato zmešaj rumenjake, kokosovo moko, čokolado orehe in sladkor. Masi nato dodaj sneg in vse skupaj zmešaj. Nato iz mase naredi kroglice, jih povaljaj v sladkorju v prahu in daj na peki papir.
Peci 5-8 minut na 200°C - piškoti morajo razpokat. 

Slika: http://okusno.je/recept/razpokani-piskoti

MEDENJAKI

Recept sem dobila na Oopsi.si, ampak sem uporabila drugo vrsto moke.

250 g pirine moke
250 g bele moke
1 pecilni prašek
1 paket začimb za peko medenjakov
(lahko tudi 3 žličke cimeta oz. po okusu, žličko mletih klinčkov)
150 g sladkorja
150 g jogurtovega masla
150 g tekočega medu
2 jajci

V večjo posodo stresi moko, dodaj pecilni prašek, sladkor, zmehčano maslo in med. Dodaj še dve jajci in vse sestavine dobro pregneti (lahko z rokami ali pa z električnim mešalnikom). Ko dobiš kompaktno testo, ga zavij v prozorno folijo in za 30 minut postavi v hladilnik. Po pol ure testo vzemi iz hladilnika in ga na delovni površini razvaljaj. S pomočjo modelčkov naredi piškote in jih položi na pekač s peki papirjem. Peci v predhodno ogreti pečici na 180°C, 10-12 minut.  




Pa dober tek ti želim! ;)

2 komentarja on "BLOGMAS #22: Christmas Cookie Recipes"
  1. Njam, njam za vse piškote..se nagibam k medenjakom:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Medenjaki so res zelo dobri pa še mehki so. :) Sem imela en drug recept, samo so bili preveč trdi medenjaki.:/

      Izbriši

Auto Post Signature

Auto Post  Signature